Stali jsme se partnerem Noci vědců 2024

Česká Noc vědců je součástí celoevropské popularizační aktivity „European Researchers’ Night“. Každý rok se jí účastní i náš ústav a zájem veřejnosti nás velmi těší. V letošním roce jsme se zapojili do přípravy Noci vědců ještě intenzivněji, stali jsme se partnerem projektu METAMORPHOSIS, jehož cílem je rozvíjet a zlepšovat národní koordinaci této akce a dalších, s tím spojených aktivit popularizace vědy.

Evropská noc výzkumníků je největší výzkumná komunikační a propagační akce, která se koná v členských státech EU a v zemích přidružených k programu Horizont Evropa. Od roku 2024 se národními koordinátory Noci vědců stávají Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) a Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou a Vysokou školou ekonomickou.

Obrázek

 

Tento tým v koordinaci VŠCHT podal projekt METAMORPHOSIS, jehož partnerem se stal i Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského a některé další akademické instituce. Tento projekt byl Evropskou komisí velmi dobře hodnocen a následně i finančně podpořen. Získali jsme tak finanční podporu i pro náš ústav a máme možnost uspořádat tuto opravdu zajímavou a velmi oblíbenou akci pro širokou veřejnost. V předchozích dvou letech jsme díky zajímavým a rozmanitým aktivitám od chemického divadla, přes vědeckou show v podobě molekulární gastronomie až po velmi populární exkurze do laboratoří přilákali stovky návštěvníků a věříme, že to tak bude i letos a v dalších letech.

Letošní ročník se nese v tématu PROMĚNA

Základní proměnnou světa je proměna. Od evoluce v přírodě po revoluci v technologiích. Svou proměnou a vývojem prochází vše kolem nás. Pojďme společně proměnit jednu noc v roce na jedinečnou oslavu vědy! 

Noc vědců proběhne v pátek 27. září 2024. V Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského mimo jiné zkoumáme to, jak proměnit a uchovat energii a pomoci tak vyřešit otázky udržitelného života a budoucnosti lidstva na planetě. Přijďte se podívat a užít si tento večer s námi. Těšíme se na Vás!

Klaudie Soukupová