Uspěli jsme v prvním kole evropské soutěže Teaming for Excellence

Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR (ÚFCH JH) usiluje o statut špičkové instituce v regionu střední a východní Evropy, která bude provádět excelentní výzkum v oblasti chytrých (nano)materiálů s potenciálem pro uplatnění v molekulární elektronice, biomedicíně, elektrokatalýze či v nových technologiích ukládání energie. V souvislosti s touto vizí byl zpracován projektový návrh do prvního kola soutěže Teaming for Excellence (Horizon Europe). ÚFCH JH získalo pozvání do druhého kola soutěže s uzávěrkou 7. 3. 2024. 

ÚFCH JH plánuje prohloubení spolupráce s významnou evropskou vědeckou institucí Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR). Díky zamýšlené modernizaci stávajícího výzkumné infrastruktury propojí obě instituce svoje síly ve společném excelentním výzkumném centrum a školícím středisku, které nabídne stabilní a udržitelné prostředí pro vzdělávání, výzkum a vývoj v oblasti nízkodimenzionálních materiálů. Vysoce kvalifikovaní vědečtí pracovníci budou provádět špičkový výzkum za využití nejmodernějšího vybavení a infrastruktury.

Vývoj chytrých materiálů

Plánovaný projekt poskytne možnost rozvinout kapacity ÚFCH JH v oblasti vývoje a uplatnění chytrých materiálů v návaznosti na společné strategické vize s HZDR, které byly na konci roku 2022 potvrzeny podepsáním dodatku k Memorandu o spolupráci, ve kterém obě instituce deklarují společné úsilí o prohloubení spolupráce a součinnost obou institucí na poli mezinárodní spolupráce a vývoji nových materiálů v rámci společného výzkumného a školicího centra. 

Na psaní projektu se podílel tým Projektového úseku pod vedením Dr. Jana Hrušáka, který spolupracoval s vědeckým týmem tvořeným z prof. Martin Hofa, doc. Martin Kalbáče a Dr. Otakara Franka. 

Projekt předpokládá komplementární financování z programu Horizont Evropa a OP JAK. Projektový úsek tak bude připravovat také žádost do národní soutěže Teaming CZ vyhlášené pro rok 2023. Evropské zdroje by zajišťovaly start-upovou implementační fázi excelentního výzkumného centra a české zdroje  investiční část projektu. Šestiletý projekt předpokládá rozpočet s maximální výší 15 mil EUR z evropských zdrojů a minimálně stejnou částku také z národních zdrojů.