Srpnová škola NANO2020 přivedla do našich laboratoří dvě desítky chemických nadšenců

V týdnu od 17. do 21. srpna se konala tradiční každoroční letní škola, které se letos zúčastnilo 22 středoškoláků z 15 různých škol z celé České republiky (zdravotní problémy zabránily zúčastnit se jen 3 přihlášeným).

Co se týče programu, navazujeme na tradici více než desítky našich osvědčených "nanoškol" pořádaných v letech minulých. První se konala v roce 2008 pro více než 70 studentů, převážně vysokoškoláků. Další školy již byly zacíleny na středoškoláky. Účastníci škol mají od nás vždy hrazeno ubytování, stravu po dobu školy a jízdenky na pražskou dopravu,  takže si platí  jen cestu do Prahy a zpět domů. Podpora je zajištěna grantem MŠMT v programu Podpory nadaných žáků středních a základních škol (letos projekt s číslem 0003/7/NAD/2020). Celkem se našich letních škol mělo možnost zúčastnit již více než 275 různých studentů napříč celou republikou.

Do tvorby a realizace programu sestávajícího z 12 přednášek, praktik v 11 laboratořích, jednoho workshopu a několika exkurzí do laboratoří se letos zapojilo rekordních 26  vědců či doktorandů. Nově jsme letos také zařadili komorní soutěž o tvorbu posteru, jak jinak než s nanotematikou, která ukázala, zda jsou studenti schopni pracovat v týmu. Po týdnu stráveném v našich laboratořích a kolejích MFF UK v Troji, kde byli studenti ubytováni, odjížděli nejen o trochu vzdělanější v oboru fyzikální chemie, ale i s nově navázanými přátelstvími. Někteří se k nám brzy vrátí jako stážisté odborných prací v týmech, které je svým zaměřením v rámci školy oslovily.

A to, že se program studentům líbil, vyjádřila řada z nich jednak přímo po předání certifikátů, kterým je program ukončen, jednak potom v mailovém poděkování. „Chtěla bych Vám poděkovat za skvěle připravený program a materiály v rámci NANOškoly! Velmi oceňuji, že jste si dali práci a sehnali nám takové výborné přednášející a lektory. Také vysoce hodnotím, že jste propojili lidi, kteří by si mohli společně ,,sednout" dohromady. Já jsem díky vaší škole poznala některé naprosto skvělé lidi se stejnými zájmy, a i teď po NANOškole si dále píšeme a máme naplánovaný i sraz :)) Jsem moc ráda, že jsem měla možnost se školy zúčastnit a vše si ,,osahat". Otevřelo mi to opět dveře do nového odvětví chemie, se kterým jsem se tak často nesetkala“, vyjádřila své pocity studentka telčského gymnázia.

Letošní škola je tedy za námi a za pár týdnů přijde čas naplánovat tu v roce 2021 včetně sepsání projektu.

 

Text Květa Stejskalová

Foto: Květa Stejskalová a Tadeáš Bednarz, stážista v projektu Otevřená věda AV ČR

--------------------

Odkaz na program školy - http://www.3nastroje.cz/dokument.php?stav=view_detail&dokument=314

Odkaz na ucelenou fotogalerii na našem Fb - https://www.facebook.com/jhinst/posts/3459171550771310?notif_id=1599580027138026&notif_t=page_post_reaction&ref=notif