Prémii Otto Wichterleho 2023 získal Pamir Nag

Gratulujeme Dr. Pamiru Nagovi k získání prestižní prémie Otto Wichterleho. Ocenění převzal z rukou předsedkyně Evy Zažímalové 21. června 2023 ve Vile Lanna. Akademie věd ČR uděluje Prémii Otto Wichterleho vybraným, mimořádně kvalitním a perspektivním vědeckým pracovníkům AV ČR, kteří přispívají vynikajícími výsledky k rozvoji vědeckého poznání, jsou nositeli vědeckých hodností nebo titulů a v kalendářním roce podání návrhu dosáhnou věku nejvýše 35 let. 

Pamir Nag (nar. 1989) přišel do Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR v roce 2018 po ukončení svého doktorského studia v Kalkatě jako postdoktorand a začal se věnovat studiu procesů indukovaných nízkoenergetickými elektrony s izolovanými molekulami v plynné fázi. V Ústavu Heyrovského navrhl a zkonstruoval světově unikátní přístroj pro zkoumání chemie indukované elektrony (spektrometr zobrazování iontů vzniklých v elektronových srážkách). 

Dr. Nag získal v roce 2019 individuální stipendium Marie Skłodowska-Curie Actions z fondu Mezinárodní mobility výzkumných pracovníků MSCA IF III se spoluúčastí MŠMT ČR. Zahájil zcela nový směr výzkumu v oblasti srážek elektronů s rozhraními kapalin. V současné době se zabývá studiem elektronově indukovaných procesů v plynné i kapalné fázi.

Kromě primární výzkumné činnosti v Ústavu Heyrovského se zaměřením na srážky elektronů Pamir Nag také pravidelně navštěvuje různé výzkumné infrastruktury za účelem vědecké spolupráce, jako je synchotron SOLEIL ve Francii, GANIL ve Francii, Aarhuská univerzita v Dánsku či Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii, a zkoumá procesy indukované fotony nebo iontovými svazky, které pak porovnává se svými výsledky z elektronem indukovaných reakcí měřených v Praze.

Pamir Nag se rád věnuje nastupující vědecké generaci, proto vede dvě diplomové práce studujících z VŠCHT. Dr. Nag získal ocenění Důvěryhodný recenzent vydavatelství IOP za rok 2021 a byl vybrán jako Recenzent roku 2022 v časopise Journal of Physics B: Atomic, Molecular and Optical Physics.

Prémie se uděluje od roku 2002

Prémie pro mladé vědecké pracovníky ve svém názvu nese jméno profesora Otto Wichterleho na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, jenž se stal po listopadu 1989 prezidentem Československé akademie věd.

Uděluje se od roku 2002 a je spojená s finanční odměnou 330 tisíc korun rozložených do 3 let. Dosud ji obdrželo na 500 laureátů a laureátek.