Gratulujeme Petrovi Krtilovi ke jmenování profesorem v oboru anorganické technologie

Ve středu 21. června 2023 byl Petr Krtil jmenován profesorem v oboru anorganické technologie. Jmenovací dekret převzal z rukou prezidenta Petra Pavla v pražském Karolinu. Kolegovi srdečně gratulujeme!

Prof. Petr Krtil je absolventem VŠCHT v Praze, Fakulty chemické technologie, oboru Technologie silikátů. Po ukončení studia nastoupil na interní aspiranturu na ÚFCH JH AV ČR, kterou zakončil obhajobou disertační práce na téma „Anodická stabilita vybraných aprotických rozpouštědel“. Po ukončení postgraduálního studia pokračoval ve vědecké práci v ústavu nejprve jako „vědecký pracovník“ a od roku 1999 jako „vedoucí vědecký pracovník“. Absolvoval dva postgraduální studijní pobyty v zahraničí. První v roce 1994 na University of New York at Buffalo, USA. Druhý v roce 1997 v Tokyo Institute of Technology, Japonsko.

Habilitaci v oboru Fyzikální chemie Petr Krtil získal v roce 2012 na Technische Universität Dresden v Německu, kde donedávna pravidelně přednášel. V letech 2017 - 2021 koordinoval významný mezinárodní (evropský) projekt “ELCOREL” ITN (International Training Network) – MSCA Marie Sklodowska Curie Actions financovaný z evropských zdrojů (EC).

Výzkumná činnost Petra Krtila je orientována na oblast elekrokatalýzy a materiálového inženýrství. Zabývá se syntézou mikro- a nano-krystalických materiálů z roztoků a jejich charakterizací spektroskopickými metodami. Týká se to nanokrystalických oxidů využitelných pro přípravu anodických materiálů pro elektrolýzu vody. Nanokrystalické materiály využívající oxidy titanu byly základem návrhu anod pro Li-iontové baterie. S využitím NMR spektroskopie se mu podařilo popsat fázové přechody způsobené inzercí Li.

Díky své odborné aktivitě a organizačním schopnostem se prof. Krtil stal členem celé řady národních a mezinárodních odborných společností (např. International Society of Electrochemistry – výkonný sekretář společnosti od roku 2019, The Electrochemical Society USA). Je členem edičních rad časopisů Electrochemical Science Advances, a Electrocatalysis. Organizoval, či spoluorganizoval tři mezinárodní konference, z nichž největší - 63rd Annual ISE Meeting v Praze měla 1700 účastníků. Byl řešitelem a spoluřešitelem 12 výzkumných projektů, z nichž 6 bylo zahraničních.

Prezident republiky jmenoval celkem 93 profesorek a profesorů z více než 70 oborů: „Věřím, že všichni jmenovaní přispějí k tomu, aby české vysoké školy byly místem rozvoje schopností talentovaných a kreativních lidí,“ řekl Petr Pavel.