Dr. Haider Golam získal pozici vedoucího skupiny v Leibnizovu ústavu fyziky pevných látek v Drážďanech

K 30. červnu letošního roku opouští náš ústav Dr. Haider Golam, držitel pozice J. Heyrovský young scientist. Nastupuje do Leibnizova ústavu fyziky pevných látek (IFW) v Drážďanech jako juniorní vedoucí skupiny. Je nám líto, že Haider ústav opouští, ale zároveň jsme hrdí na úspěch našeho kolegy. Symbolizuje vědeckou excelenci a špičkovou vědeckou činnost výzkumných pracovníků našeho ústavu. Kolegovi Haideru Golamovi ze srdce přejeme velmi úspěšnou vědeckou kariéru. Pro nás, vědce tohoto ústavu, je to bohužel také symbol nově začínajícího odlivu mozků, který volá po přehodnocení politiky financování výzkumu a dlouhodobých závazků s vědci, včetně zahraničních, kdy v současné fázi nemáme šanci konkurovat zahraničním ústavům, jako jsou Leibniz, Helmholtz nebo Max-Plank. Bez patřičné úpravy mohou být případy odchodů vynikajících vědců z finančních důvodů stále častější.

Haider Golam pracoval v našem ústavu od roku 2018 v oddělení nízkodimenzionálních systémů. V Ústavu Heyrovského se věnoval mnoha oblastem, včetně kvantové optiky, magnetooptiky, optoelektroniky a spektroelektrochemie. Jeho výzkumné úspěchy byly v roce 2021 oceněny prémií Otto Wichterleho a mnoha špičkovými časopiseckými publikacemi. Haider se v Ústavu Heyrovského významně podílel na vývoji několika unikátních infrastruktur, například systému pro navrhování dvourozměrných kompozitů ve vysoce kontrolované atmosféře.

V IFW Drážďany bude Haider pokračovat v práci na dvoudimenzionálních (2D) technologiích s dlouhodobým cílem uvedení 2D technologií do praxe. Haider by také rád navázal dlouhodobou spolupráci mezi IFW Drážďany a Ústavem Heyrovského.

"V roce 2017 jsme zřídili pozici J. Heyrovský young scientist, abychom našim nejlepším vědcům mladším 35 let poskytli pevnou půdu pro rozvoj jejich vědecké kariéry v našem ústavu. Nicméně i my jdeme na hranici našich finančních možností, naše platy jsou v mezinárodním měřítku nekonkurenceschopné, což způsobuje, že naši nejlepší mladí vědci z ústavu odcházejí. Na jedné straně mám z Haidera velkou radost, na druhé straně to ukazuje, že ani naše nejlepší snaha nebyla dost dobrá na to, abychom ho přesvědčili, aby pokračoval ve své velmi slibné kariéře v Ústavu Heyrovského. Haiderovi děkuji za vědecký přínos, který jeho práce poskytla, a pevně doufám, že bude s naším ústavem spolupracovat i v budoucnu," říká prof. Martin Hof, ředitel Ústavu Heyrovského.

Přejeme Haideru Golamovi mnoho úspěchů v jeho nové práci a doufáme, že spolupráce mezi našimi ústavy bude pokračovat.