Ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského dostalo 11 středoškoláků

Předávání cen NFJH

Jedenáct středoškoláků letos získalo ceny Nadačního fondu Jaroslava Heyrovského. Ocenění za vynikající studijní výsledky dnes převzali v Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského v Praze. Ceny dostali i učitelé a mentoři, kteří talentované studenty podpořili. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Akademie věd Markéta Růžičková.

Osm laureátů uspělo v předmětových olympiádách, tři odvedli skvělou práci při středoškolské odborné činnosti. Jedním z nich je student olomouckého Slovanského gymnázia Vojtěch Dienstbier. Loni si na astronomické expedici v Úpici povšiml hvězdy s proměnnou jasností, u níž však nebyla proměnnost dosud známa. Díky poznatkům z dalšího pozorování na astronomických pracovištích popsal její vlastnosti a určil, že jde o proměnnou hvězdu typu Delta Scuti. Letos na podzim mu to vyneslo ocenění Universum v soutěži České hlavičky i současnou cenu.

Ve stejné sekci bodovaly i Veronika Babyrádová z vyškovského gymnázia a Kateřina Dvořáková ze SPŠ stavební Josefa Gočára v Praze. Babyrádová zaujala výsledky projektu zaměřeného na výzkum semen hrachu. Dvořáková uspěla s prací, ve které se zabývala zlepšením klimatu ve stavbách při horkém počasí. Obě studentky dříve ocenil také Český svaz vědeckotechnických společností.

Laureátem je i Filip Svěrák, student brněnského gymnázia na třídě Kapitána Jaroše byl druhý v mezinárodní Chemické olympiádě. Na stejné škole studuje také Josef Minařík, který v zahraniční konkurenci vybojoval bronzové medaile na Matematické i Fyzikální olympiádě. Cenu nadace Heyrovského za vynikající výsledky dostal už loni. Bronz z mezinárodní Fyzikální olympiády má také Michal Jireš, student gymnázia Františka Martina Pelcla v Rychnově nad Kněžnou.

Další ocenění jsou vítězka olympiády v českém jazyce Aurélie Puzrlová z Arcibiskupského gymnázia v Praze, studentka sušického gymnázia Marie Fornousová, která vyhrála v dějepisné verzi soutěže, v národním kole chemické olympiády byl první také Jakub Košík ze Střední průmyslové školy chemické v Brně. V matematické olympiádě v kategorii programování zvítězil Jiří Kalvoda, který také studuje gymnázium na Třídě Kapitána Jaroše v Brně. Student pražského gymnázia Budějovická Jiří Janoušek pak byl nejlepší v ústředním i praktickém kole biologické olympiády. Janoušek získal toto ocenění již podruhé. Společně se studenty má ceny i 11 pedagogů a mentorů. Karel Kobza z brněnského gymnázia, Radek Matuška z tamní chemické střední školy a Jindřich Vorel, který vyučuje na SPŠ Josefa Gočára, bývají oceňováni opakovaně.

Objevitel polarografie Heyrovský se stal prvním českým držitelem Nobelovy ceny, v roce 1959 ji získal za přínos v chemii. Podporou talentovaných studentů chce NFJH naplňovat jeho odkaz. Fond ceny uděluje při příležitosti výročí vědcova narození, které připadá na 20. prosince.

Zpráva přejata ze serveru ČTK.

Foto: Hana Francová, Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského